5 x inspiratie voor inclusief schrijven in 2021

Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door de kracht van woorden. Het is dan ook niet voor niets dat ik me in de afgelopen 3 jaar verdiepte in inclusief schrijven. Een methodiek die ervoor zorgt dat je weet dat je woorden impact hebben en niemand bewust of onbewust buitensluit.

2020 begon voor mij met een klapper. De media-aandacht voor inclusief schrijven zorgde ervoor dat ik met een volle agenda het jaar in denderde. In maart stokte het. De wereld stond even stil. De trainingsruimtes die ik normaal vulde met energie en schrijfinspiratie werden no-go-areas. Die volle agenda werd leeg geveegd en even sloeg de angst me om het hart. Maar gelukkig was daar mijn online ervaring en het inzicht van veel organisaties dat inclusie van levensbelang is. Soepel schakelden we over naar virtual classrooms. 2020 werd het jaar dat ik 63 online trainingen gaf. 29 in Webinargeek, 16 in Zoom en 18 in Teams. Ik leerde daar 5 lessen over inclusief schrijven die ik graag met je deel.

  1. Leer jezelf: ik ben niet de norm

Tijdens mijn trainingen inclusief schrijven geef ik altijd aan dat we met elkaar in een leerproces zitten onderweg naar een andere mindset. Jij bent niet de norm, is een van mijn favoriete adviezen. Stel jezelf de vraag: wat zorgt ervoor dat iemand zich aangesproken voelt? Dat iemand werkelijk de ruimte voelt om vragen te stellen of zichzelf te zijn? 

  1. Jouw organisatie heeft inclusie nodig

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau heeft 64% van de organisaties in Nederland moeite om nieuw personeel aan te trekken. Terwijl ik zie dat er genoeg talent is. De organisaties die hun vacatures inclusiever schrijven, zien het aantal reacties uit verschillende hoeken stijgen. Deze manier van schrijven creëert meer kansen in de brede zin van het woord. Dus organisaties vergroten de vijver waarin ze vissen én sollicitanten krijgen eerlijkere kansen. Win-win.

  1. Inclusieve communicatie is een diversiteitsversneller

Als je aan de slag gaat met inclusieve communicatie, leer je hoe je op alle mogelijke manieren de drempel naar je organisatie verlaagt. Je beschrijft hoe toegankelijk je bent, dat je jezelf mag zijn ongeacht je leeftijd, afkomst, kleur haar, lengte en noem maar op. Maar… als je al dat moois in je vacature stelt, dan moet je dat wel binnen de muren van jouw organisatie wel waar kunnen maken. Wat ik zie, is dat bij veel organisaties een bewustwordingsproces op gang komt waarbij diversiteit en inclusie geen containerbegrippen meer zijn, maar werkelijk onderdeel van de waarden en de bedrijfscultuur waar bijvoorbeeld prestatieafspraken bij horen. Inclusieve communicatie werkt zo als een krachtige diversiteitsversneller.

  1. @Noanoahh en Anousha Nzume verbreden je blik

Dit jaar maakte ik op Insta kennis met @Nanoahh die je meeneemt op diens reis als non-binair persoon. Hen verscheen in Hij is een zij - beetje verwarrende naam voor dit programma, want Nanoah is het allebei niet - en sindsdien volg ik Nanoah in diens reis en oefen met de nieuwe voornaamwoorden hun/hen en die/diens. Oefenen, struikelen en door blijven gaan. Net als met alles dat je wilt leren.

#BlackLivesMatter bracht me bij Het boek Hallo witte mensen van Anousha Nzume. Het was voor mij de spiegel die ik nodig had om te ontdekken dat ik als witte vrouw privileges heb. En ja, bij het lezen voelde ik ongemak maar ik voelde me ook uitgenodigd tot zelfonderzoek. En om het anders, beter te doen.

  1. Je vraagt meer en oordeelt minder

Inclusie zorgt ervoor dat je openstaat voor elkaar en op zoek gaat naar de overeenkomsten tussen jou en de ander. Het bijzondere van dit onderwerp is dat als je je erin gaat verdiepen, er een wereld voor je opengaat. Een wereld van onbedoelde vooroordelen en een wereld van compassie. Je blik wordt zachter, je oordeelt minder en krijgt oprechte interesse in de ander. En als je iets niet begrijpt? Dan durf je te vragen.  

Dat we met meer respect met elkaar omgaan is here to stay. Dus nee, inclusie is geen trend. Het is de toekomst. Dus 2021 is hét jaar om ermee aan de slag te gaan. En zo… zo maken we er met elkaar een mooiere wereld van.

Op naar 2021. Maak er een mooi jaar van.

Liefs,

Jantien

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.